Toolbox Carnisse

DaF-architecten

In Carnisse staat een groot aantal woningen naar het revolutionaire woningbouwconcept van J.H. van den Broek (1938). Com.wonen heeft een klein aantal van deze woningen opgekocht en is op zoek naar mogelijkheden voor verbetering als voorbeeld voor de andere eigenaren in de wijk.
Na 50 jaar zijn de blokken uitgeleefd, zijn de huizen te klein en is de stedenbouwkundige context veranderd. Gebruikelijke renovatie is moeilijk vanwege het totaal versnipperde eigendom en de grote investeringen en lange tijdsduur die dat met zich meebrengt. Het is bovendien de vraag of renovatie een kwaliteitsverbetering oplevert; Terug naar de oorspronkelijke situatie betekent immers dezelfde rationele en goedkope woningen maar nu met de littekens van renovatie. De uitdaging is om mogelijkheden te vinden die de individuele woning zowel technisch als in zijn voorkomen aanpakken, waarmee zowel gebruik als uitstraling verbeteren. Anders gezegd: Kunnen we het oorspronkelijk idee herontwikkelen in plaats van het gebouw te renoveren?
De 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam vormde de aanleiding voor dit project: Crimson architectural historians heeft als curator van het deel ‘maakbare stad’ een aantal architecten, opdrachtgevers, politici en gebruikers aan elkaar verbonden met als doel om tot een maakbaar voorstel te komen voor een reële opgave in Rotterdam. Inmiddels wordt in opdracht van Com.Wonen door DaF gewerkt aan de realisatie van een voorbeeldproject.

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
DaF-architecten

Datum ontwerp:
2012

credits en contact

Curator: Crimson Architectural Historians
Sophie van Ginneken, Chantal Nap, Annuska Pronkhorst, Michelle Provoost, Wouter van Stiphout

Opdrachtgever: Com.Wonen
Felix Dijkmans, Jan Kooistra, Arno van der Laan, Folkert Schroten, Myrna Tholens

Ontwerp & beeldmateriaal: DaF-architecten
Daan Bakker, Catherine Visser, Paul van der Voort, Polle Koks, Marieke Veling, Laura Orru, Maria-Antonietta Cossu. © DaF-architecten

Delftsestraat 29b

3013AE Rotterdam
010-2621706
info@dafarchitecten.nl
www.dafarchitecten.nl