Stadscampus Coolhaven

Zandbelt & van den Berg

Coolhaven is een complexe binnenstedelijke transformatie in Rotterdam. Zes partijen verenigd in een partnerschap geven opdracht voor het stedenbouwkundig plan en ontwikkelen gemeenschappelijk het gebied.
Het nu desolate plangebied wordt gedomineerd door allerlei soorten infrastructuur: een vooroorlogse autoweg, een zeedijk, metrobuis, stadsverwarmingsbuizen en overgedimensioneerde straten. Tegelijkertijd staan er twee monumenten in het gebied en wellicht wordt de autoweg een derde monument.
Door de barrières intelligent te transformeren onstaat de kans om de Coolhaven te ontwikkelen tot een stadscampus; met een uitbrei-ding van de Hogeschool en het Erasmus MC, met medische R&D, enkele studentencomplexen en woningbouw aan het water. Een nieuwbouwprogramma van zo’n 200 duizend m2. Via aantrekkelijke routes voor voetgangers en fietsers worden de omliggende buurten verbonden met de Coolhaven. Daarmee wordt de stad Rotterdam als geheel een stuk leefbaarder en wordt Coolhaven een volwaardig onderdeel van de stad: een stadscampus met internationale allure aan het water.

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
Zandbelt & van den Berg

Datum ontwerp:
2008

credits en contact

Zandbelt
010-2409631
06-14366253
info@zandbelt.org
www.zandbelt.org

SmartCityStudio
Concepts and design for Smart Cities
010-2819982
info@smartcitystudio.com
www.smartcitystudio.com

SmartCityArchitects
010-2819982
info@smartcityarchitects.com
www.smartcityarchitects.com