Home in the City
Edwin Hans
Door mobiele technologieën wordt sociale transparantie tussen mensen versterkt en wordt er een stedelijke transparantie bewerkstelligd door ‘User Generated Content’. Mobiele technologieën openen echter ook de mogelijkheid voor stedelingen om hun publieke ruimtes zelf te programmeren en te configureren.
Dit project onderzoekt de mogelijkheden van dit bottom-up programmeren en configureren van de publieke ruimte door middel van mobiele technologieën en de impact op Rotterdams stedelijk leven. Allereerst wordt er een symbolisch vrijetijdsnetwerk beoogd op Rotterdams brandgrens. Publieke middelen zoals wifi, elektriciteit en water geven een impuls aan de publieke ruimte als deze worden gebruikt voor stedelijke activiteiten. Het bottom-up opzetten van ‘situaties’ (bijeenkomsten, evenementen, uitvoeringen, etc,) komt in een versnellingsproces en wordt vergemakkelijkt door mobiele technologieën.
Rotterdam kent een scala aan sociale clusters. In plaats van te proberen iedereen samen te brengen op één plek beoog ik om aan het water van Rotterdam, op ‘De Boompjes’, verschillende stadskamers te creëren die toegeëigend kunnen worden door sociale groeperingen. Deze plekken worden ruimtelijk gedefinieerd door boompjes en worden programmatisch gedefinieerd door een thema. De gemeente is verantwoordelijke voor de basis inrichting en commerciële partijen kunnen een plek sponsoren door meer publieke middelen te verzorgen. Stedelingen zijn vervolgens verantwoordelijk voor het verder vorm geven aan de activiteiten die de stadskamers activeren met behulp van de publieke middelen en digitale mobiele applicaties. De verhoogde waterkering verbindt alle stadskamers en het eroverheen lopen kan ervaren worden als het zien van een etalageruit van de creatieve manifestaties van mensen. Dit is het visitekaartje van Rotterdam en de stad wordt hier als geheel zichtbaar.
Regio
Schaal
Opdracht
Thema
Edwin Hans
Datum ontwerp:
2012
ontwerp met honourable mention:
Edwin Hans