Harbour Island

GROUP A

GROUP A’s fascinatie met de mogelijk hernieuwde invloed van binnenstedelijke wateren op toekomstige stedenbouwkundige ontwikkelingen in Rotterdam, ligt verankerd in de presentatie van de Urban Bubble aan de Gemeente Rotterdam, nu bijna 12 jaar geleden.

In samenwerking met het in Londen gevestigde UrbanBubbleCorp, heeft GROUP A in 2000 voorstellen gepresenteerd voor een drijvend [2.0] Informatie-, Sport- en Ontmoetingscentrum in het Noord-oostelijke deel van de Rijnhaven in Rotterdam.

Het Urban Bubble-concept is gebaseerd op een uiterst flexibele compositie van onderling verbonden drijvende faciliteiten, die kunnen worden geconfigureerd naar lokale vraag en wensen. De Urban Bubble in Rotterdam moet de eerste zijn, en als referentie dienen voor een geheel nieuw Rotterdams export product. Het concept is gebaseerd op het ‘Plug In & Play’ principe, van lokaal gefabriceerde componenten.

In de daaropvolgende jaren is de Urban Bubble geëvolueerd in het grootschalige, drijvende Harbour Island Rotterdam project. Deze multifunctionele drijvende stedelijke interventie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Gemeente Rotterdam (Waterfront-team, OBR en wethouder) en experts en adviseurs uit binnen- en buitenland.

Harbour Island staat voor een visie hoe in Rotterdam stedenbouwkundige, sociale en culturele zwaktes, duurzaam aangepakt zouden kunnen worden.

Tal van nijpende economische en sociaal/culturele vraagstuken domineren de lokatie: het stedelijke weefsel van Rotterdam is zwak, mede veroorzaakt door zijn geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. Noord- en Zuid-Rotterdam lijken soms gescheiden steden omdat er nog te weinig 'verbindingen' bestaan over de Nieuwe Maas. De werkloosheid in het gebied is relatief hoog, en een markerend gebouw dat het episch centrum moet worden van het langgerekte waterfront, ontbreekt. Harbour Island Rotterdam is het mogelijke antwoord op deze vraagstukken.

Harbour Island is gesitueerd in de Rijnhaven, en maakt daar nieuwe stedenbouwkundige verbindingen met de langsliggende kades en stadsdelen. De ontwikkeling is er op gericht om een visuele en fysieke kracht uit te stralen, sterk genoeg om een economische stimulans te zijn voor Rotterdam-Zuid en de stad als geheel.

De ontwikkeling zal een prikkelende toevoeging aan de Rotterdamse 'skyline' worden, die zinvolle discussie en mogelijk controverse losmaakt rond de herontwikkeling van binnenstedelijke wateren.

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
GROUP A

Datum ontwerp:
2002

credits en contact

Ontwerp: GROUP A i.s.m. UrbanBubbleCorporation Ltd.

Functie: wonen/werken/vrije tijd/cultuur

Omvang: 120.000 m²

Locatie: Rijnhaven, Rotterdam, NL

Adviseurs:
Jones Lang LaSalle, Amsterdam
Arup, Londen
Loughborough University, Sport & Leisure
VGG Bouwkosten, Capelle aan den IJssel
De Hoop Shipyards, Lobith / Rotterdam
Octatube, Delft

Maquettebouwer: Made by Mistake