Groene Stroom

David Hess en Thomas Gillet

Er is in de stad nog voldoende ruimte om te wonen. Groene Stroom biedt een strategie die vergeten gebieden vruchtbaar maakt en initiatief stimuleert. Groene Stroom voorziet in de behoefte van gezinnen: de nabijheid van de dynamiek van de stad en de vrijheid en luwte van het landschap.

Bij verdichting van de stad denk je al snel aan het stapelen van functies. In verlaten industriegebieden in de stad is echter genoeg ruimte voor ontwikkeling in relatief lage dichtheid. Groene stroom ontgint deze stedelijke ruimte voor bewoning zodat er een functiemenging ontstaat die ideaal is voor gezinnen om in de stad te kunnen wonen.

Gezinnen zijn de pioniers met de meest complexe woonwensen. De nabijheid van de stedelijke voorzieningen is gewenst, maar liever niet als dat betekent boven een lawaaierige disco te moeten wonen. De rust van het platteland is aantrekkelijk, maar om de files naar de stad te vermijden is het wenselijk op fietsafstand te wonen.
De gebieden tussen stad en platteland zijn altijd ideaal geweest voor gezinnen. Jaren dertig wijken met veel groen hebben vaak deze eigenschappen. De verbindingen met de stad zijn hier door historische structuren verankerd en de rust van het platteland is dichtbij. 

Het lijkt er op dat de stad in de loop van de tijd vol is gebouwd en geen ruimte meer biedt voor dit soort ontwikkelingen. In deze stadstructuur zijn echter grote gebieden aan te wijzen die steeds leger worden. Een landschap van grote loodsen en hallen opgetopt met ‘te huur’ borden vormen in elke grote stad grote gebieden van vergane glorie, maar ook van mogelijkheden en vrijheid.
Deze gebieden zijn dusdanig groot dat in een lage dichtheid van 30 woningen per hectare een aanzienlijk deel van de woonvraag van de komende decennia hier op te lossen is. Groene stroom laat dit op een duurzame manier gebeuren zonder dat hierbij de kwaliteiten van deze gebieden verloren gaan.
De woningen profiteren voor hun energievoorziening en warmtehuishouding van de nabijheid van industrie. Oude havens zorgen voor de nabijheid van openheid en water. De grote kavels van de industriegebieden nopen tot vrijheid en creativiteit in het ontwikkelen van woningen.
Om deze gebieden echter geschikt te maken voor gezinnen is een infrastructuur nodig die het gebied voor gezinnen kan ontsluiten. Deze groene stromen snijden dwars door het rationele weefsel van de industriële kavels. Door het aantasten van de structuur wordt het gebied geopend en ontstaan plekken waar gewoond kan worden.
De groene stroom bestaat uit fiets en wandelpaden, speeltuinen en modderbanen voor kinderen, maar ook plekken met moestuinen voor verse sperziebonen en een heuvelbaan om de eigenschappen van de nieuwe 4-wheeldrive optimaal te testen.

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
David Hess en Thomas Gillet

Datum ontwerp:
2010

credits en contact

Ontwerp voor BNA prijsvraag Jonge Architecten '10, eervolle vermelding

David Hess

davidhess@online.nl
Bijlwerffstraat 30 a
3039 VH Rotterdam
0624672991

Thomas Gillet

T.S.Gillet@gmail.com
Talmastraat 37-1, 1073 JV Amsterdam
06 41214243