Cultuur passage

Kees Besterveld

Urban Scale: Een plek van culturele inversie kan ontstaan door het aanbieden van een nieuw publiek platform, welke op een strategische locatie de onzichtbare, verspreide en verdwenen stedelijke culturele activiteiten een nieuw gezicht weet te geven. Alsmede de grenzen opzoekt tussen de cultuurhistorische waarden van Rotterdam en past bij de ambities als dé metropool aan de maas.

Binnenstad: Het Karel Doormanhof, een strategische locatie welke niet alleen een verbindende schakel kan vormen tussen een aantal van de belangrijkste ‘standalone’ culturele zones maar ook een schakel kan zijn tussen de oude en de nieuwe stad. Het hof heeft de potentie nieuwe routes te faciliteren dan wel bestaande routes aantrekkelijker te maken. Wat ontstaat is roering op straatniveau zonder massaal te zijn.

Bouwblok: Anders dan de massale torens, blokken en andere grootschalige projecten in het centrum biedt het blok een aangename verblijfskwaliteit en een bijna on-Rotterdamse aantrekkelijke relatie met de menselijke maat. Ook anders is dat het een van de weinige plekken in het centrum is die een historische waarde overdraagt. Echter is deze intieme en historische diepgang nu onzichtbaar, verscholen achter gesloten wederopbouw gevels.

Gebouw (concept): Het gebouw is een weerspiegeling van de vier verschillende straten en karakters die het blok omgrenzen. De vier assen verbinden de vier zijden in een centrale ontmoetingsplek en vormen een doorgaande verbinding met het stedelijk weefsel. Tevens legt het de verborgen cultuurhistorische, intieme en groene hart van Rotterdam bloot. Wat ontstaat is een gebouw voor verschillende doelgroepen, winkelaars, kunstliefhebbers, bewoners maar ook gewonen passanten welke een aantrekkelijke verbinding vormt tussen het schouwburgplein - witte de with en anderzijds tussen de lijnbaan - binnenweg. Een centrale ontmoetingsplek, een etalage voor de versplinterd, onzichtbare en overschaduwde cultuur, een etalage voor de stad!

Regio

Schaal

Opdracht

Thema

Ontwerper:
Kees Besterveld

Datum ontwerp:
2012

credits en contact

ontwerp:
Kees Besterveld
keesbesterveld@gmail.com

Academie van Bouwkunst Rotterdam
Studierichting: Architectuur

Afstudeercommissie:
Dirk Peters (mentor),
Duzan Doepel (externe criticus),
Willemijn Lofvers (externe criticus),
Jeroen Visschers (interne criticus)